De wijnhoogtepunten van Madrid

 •  

  De wijnhoogtepunten van Madrid

  De afgelopen decennia is wijn een onderdeel geworden van het gewone leven. Dat betekent ook dat in grote steden steeds meer leuke plekken zijn te vinden om mooie en lekkere wijnen te drinken. Reden om eens een blik te werpen op de Europese steden en te kijken wat daar te beleven valt op wijngebied. We gaan op zoek naar de beste wijnwinkels, wijnbars en restaurants. Wat maakt deze stad de moeite van het bezoeken waard? Madrid bijt het spits af in deze serie.

   

  Voor liefhebbers van wijn heeft het zuiden van Europa een grote aantrekkingskracht. Wijn maakt daar een veel groter deel uit van het leven dan bij ons en zelfs de allerkleinste supermarkt heeft een wijnassortiment om van te watertanden. In restaurants en bars zijn de prijzen -zeker in vergelijking met de Nederlandse horeca- nog heel netjes, zodat je eens een goede fles wijn kunt bestellen zonder bang te hoeven zijn dat het vakantiegeld er al te rap doorheen gaat. In het noorden van Europa is dat weer heel anders. Maar ook daar zijn leuke adressen te vinden, al betaal je daar dan misschien wat meer.

   

  Madrid en Barcelona, de eeuwige rivalen

  Mensen die een stedentrip naar Spanje plannen hebben keuze uit een ruim aantal interessante steden. De meeste mensen zullen echter de keuze laten vallen op Madrid of Barcelona. Het politieke en financiële centrum van Spanje tegenover de hoofdstad van de ‘afvallige’ regio Catalonië. Eén verschil is alvast duidelijk. Barcelona heeft wat meer het Europese tempo. De traditionele siësta is er wat korter, menu’s zijn overal in het Engels en ook in de schappen van de wijnwinkels zie je wijnen uit alle hoeken van Europa staan. Opvallend veel topwijnen uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Daarnaast zijn de Spaanse regio’s natuurlijk ook allemaal vertegenwoordigd. Barcelona staat daarnaast bekend als trendy uitgaansstad met een keur aan wijnbars en moderne tapasbars. In Madrid ligt het tempo wat lager en zijn de meeste restaurants en wijnwinkels wat traditioneler. Toch is het niet direct een ‘knock-out’ voor Madrid. De geboorte van een groep zeer goede wijnwinkels vond namelijk plaats in Madrid: Lavinia is opgericht in 1999. Tegenwoordig zijn er ook vestigingen in Kiev, Genève, Parijs en (natuurlijk) Barcelona. De oprichters zijn twee Fransen...dat dan weer wel. De winkels zijn een absolute aanrader.

   

  Madrid: eigen sfeer

  Dat betekent dat Madrid een ideale stad is voor wie in een rustig tempo door de stad wil kuieren, of –net als de Madrilenen, lekker even wil uitblazen in het grote en lommerrijke Parque del Retiro of de aangrenzende, fraaie botanische tuin. Denk wel goed na over het moment van bezoeken. In de zomer is het in Madrid bloedheet. Zo heet zelfs dat de Madrilenen zelf naar de kuststeden trekken voor de nodige verkoeling. De temperaturen kunnen oplopen tot boven de 40 graden Celsius. Het voorjaar of het vroege najaar zijn daarom ideaal om op stap te gaan in Madrid. Het is dan heerlijk weer en vaak tussen de vijfentwintig en dertig graden. De bus en de metro zijn fijne vervoermiddelen voor de langere afstanden, maar Madrid is ook een heerlijke stad om in rond te lopen. Hier en daar is het wat heuvelachtig maar nergens te steil. Het is ook een leuke aanrader om een fiets te huren. De inwoners van Madrid zijn (nog) niet zo gewend aan fietsers, maar op de stoep kun je goed uit de voeten en ook op de doorgaande wegen letten de overige weggebruikers goed op. Voor de stedelingen is het een verademing om eens over de stoep te fietsen zonder nageroepen te worden. Het is dus prima fietsen in het centrum.

   

  Eten & Drinken

  Voor de hongerige en dorstige mens is er in Madrid op elke straathoek wel wat te vinden. Toch moet je oppassen dat je niet in een restaurant terechtkomt waar ze menukaarten in vier talen hebben. Als je de écht toeristische locaties zoals plaza Santa Ana, Puerta del Sol en plaza Mayor weet te mijden dan kun je heel leuke restaurants vinden waar voornamelijk Spanjaarden komen. We hebben een selectie gemaakt uit verschillende zaken in diverse prijsklassen.

   

  Museo del jamon

  Her en der vinden we een ‘Museo del jamon’. Hier kun je bij heerlijk ongezellig TL-licht heel fijne broodjes laten beleggen met de verschillende hammen die door de hele zaak aan het plafond hangen. Is het een bar? Is het een slagerij? Wie het weet mag het zeggen. Een prettig lunchadres. Naast de broodjes zijn er ook voldoende andere dingen te nuttigen. Voor een twee euro heb je hier al een broodje. Een bord met wat verschillende vleeswaren is wat duurder, maar nog heel betaalbaar.

  www.museodeljamon.es

   

  Mercado de San Miguel

  Overdag kun je in deze markthal terecht om alle dagelijkse inkopen te doen. ’s Avonds komen de Madrilenen hier bij elkaar om een glas wijn te drinken en tapas te halen. Je ziet mensen in groepen arriveren en direct uitwaaieren. Er is er één die een tafel bezethoudt, de anderen verschillende hapjes en een goede fles wijn halen. Een ideale plek voor een avond vol goede hapjes en wijn. Pinkleton & Wine is de wijnbar van deze markthal, een echte aanrader. Prijzen zijn niet te gek hoog.

  www.mercadodesanmiguel.es

   

  Kulto al Plato

  Een aangenaam aantal open wijnen, 3 witte, 8 rode en 2 maal rosé. De rest van de wijnkaart is niet zo spannend. De indeling is op smaaktype. De kwaliteit van het eten is goed met uitschieters naar boven en naar beneden. Goed zijn de ‘crispy’-risotto, de goede variant op de caesar’s salade en een heerlijke boerenkip met bierschuim en aardappel. De puree van truffelaardappel met octopus en schuim van zee-egel slaat de plank mis, voornamelijk door de puree. Speciale vermelding voor het Ibericovarken met mousselinge van knoflook en kweepeergelei. Heel goed adres, net buiten het centrum. Je kunt hier voor zo’n € 15,- p.p. heel aangenaam lunchen.

  www.kultoalplato.com

   

  Eneko Atxa

  In hotel Villa Magna is chef Atxa heel goed bezig. Dit hotel is wel echt Madrileense chic. Dames krijgen een bijzettafeltje voor de handtas. De ei-dooier met truffel is prachtig, goede combinatie. Jammer dat het nog geen truffelseizoen is. De gerookte kreeft is wat te ver gegaard. Toch is het hier heel goed eten. De ravioli van ossenstaart is prachtig, net als de duif met kastanje. Het dessert is bijzonder: Sorbet van aardbei met schuim van roos en een gesuikerd bloemblaadje. Dit is een van de beste hotels van de stad, de prijzen zijn er dan ook naar.

  www.hotelvillamagna.com

   

  Estado Puro

  Op loopafstand van het Prado museum. Moderne tapas-zaak, prachtig ingericht. Het eten is een variatie op de bekende tapas, elk gerechtje ziet er geweldig uit. Toch pakt niet alles even goed uit. De gefrituurde ansjovisjes met citroen zijn veel te zuur, wel goed knapperig. De moderne patatas bravas zijn erg goed.Verder prima keuze uit warme en koude tapas, salades en sandwiches. Leuk adres. De wijnen zijn niet zo spannend, maar het terras maakt weer veel goed. Niet goedkoop.

  www.tapasenestadopuro.com

   

  Vinos Jeromín, pareltje van de streek

  De DO Vinos de Madrid staat nog niet bekend om de kwaliteitswijnen die er vandaan komen. Sterker nog, de meeste wijnen komen niet verder dan de lokale bars. Witte wijnen worden gemaakt van malvar en airén. Rode wijnen van tempranillo, garnacha en steeds meer van internationale druivenrassen als cabernet sauvignon, merlot en syrah. Hoewel de DO pas sinds 1990 bestaat en geen grote wijnen voortbrengt is er toch een aantal producenten dat boven het maaiveld uitsteekt. Een van die wijnmakers is Gregorio Martinez Chacón van Vinos Jeromín. Dit familiebedrijf maakt sinds 1956 zelf haar wijnen in plaats van de druiven te verkopen aan de coöperatie. Vijftig hectares wijngaarden zijn in eigendom van de familie. Daarnaast koopt de familie bij verschillende boeren druiven. In totaal gaat dat om driehonderd hectares. Deze staan dus onder toezicht van Vinos Jeromín. De totale productie van Vinos Jeromín is een kwart van de hele productie van de DO Vinos de Madrid.

   

  Vinos Jeromín 2008, Puerta del sol, 2008, Malvar, Vinos de Madrid

  vrij rijk, wat room, licht vanille, nectarines, sap, stevigheid, aardige lengte en rijkdom, vetje, lichte kruidigheid, aangenaam

  Partners in Wijn, € 9,95

   

  Grego 2007, roble, Tempranillo/Syrah, 4 maanden hout, Vinos de Madrid

  mooi fris, kersen, wat bramen, sap, fruit, aardige, wat kersen, sap, prima

  Partners in Wijn, € 12,95

   

  Grego 2005, Crianza, Tempranillo, Syrah, Garnacha, Vinos de Madrid,

  10 maanden Amerikaans en Frans eiken, stevig, warm, zwoel, rijkdom en kracht, sap, duidelijk hout, kracht, lengte, bramen, intens, donkerpaars, fruit, wel sap, smakelijk

  Partners in Wijn

   

  Grego 2007, Garnacha Centenaria, Vinos de Madrid

  goed grenache, heel open, lengte, fris, kersen, sap, bramen, bosvruchten, kruidigheid, open, aromatisch, fris, elegant, lekker glas

  Partners in Wijn, € 12,95

   

  De wijnen worden geïmporteerd door Partners in Wijn.

   

  Meer adressen:

  Wijnwinkels van Lavinia: www.lavinia.es

0 comments