izazi Duitsland

Wikipedia Information

 • WIKIPEDIA_POSTED_BY: Judith van Bergen Henegouwen
 • WIKIPEDIA_POSTED_ON: Oct 03, 2017
 • Views : 48
 • Likes : 1
 • Category : Wijnlanden
 • Omschrijving : WELKE WIJNEN KOMEN UIT DUITSLAND  Duitsland staat vooral bekend om de productie van de Riesling wijnen uit de Moezel regio. Maar Duitslang is een nieuwe weg aan het inslaan. Vanaf het begin van de 21ste eeuw proberen Duitse wijnmakers de rest van de wereld te overtuigen dat zij ook goed zijn in het produceren van andere wijnen naast de Riesling. Kwalitatief goede Pinot Noir (Spätburgunder) wordt nu geproduceerd in verschillende regio’s zoals Baden, Pfalz en Ahr.
  Duitsland kent een lange en moeizame historie met betrekking tot wijn. Gedurende de periode van de Romeinse bezettingen warden de eerste wijngaarden aangelegd. Deze waren gevestigd aan de oevers van de Moezel. Rond het jaar 300 werden er ook elders wijngaarden aangelegd. Gedurende de Middeleeuwen was de Christelijle kerk erg betrokken bij het productieproces van wijn en de kwaliteit. Bekende namen uit die tijd zijn de Rheinhau wijngaarden, Schloss Johannisberd en Kloster Eberbach. Deze klooster maken al meer dan 900 jaar wijn!

  De bekendste druif uit Duitsland is de Riesling en werd voor het eerst aangeplant in de Rheingau in het jaar 1435. In 1720 werd Schloss Johannisberd de grootste en meest exclusieve plek om de druif te verbouwen. Rond de 18de eeuw kwam de edele rotting in opkomst en werden deze wijnen verkocht voor een prijs die zelfs boven de Bordeaux wijnen lag.

  De Duitse wijn industrie raakte de kwaliteit een beetje kwijt rond de 20ste eeuw. Er werden druiven aangeplant in minder aantrekkelijke gebieden waardoor de kwaliteit minder werd. De meest geweldige wijngaarden en wijnen zijn gelukkig nooit verloren gegaan. Eind 20ste eeuw is er veel moeite gedaan om de glorie te herstellen. Er zijn wetten opgesteld om kwaliteit te waarborgen en veel top wijnmakers hebben de krachten gebundeld om zo te leren van elkaar. Er is zelfs een bond opgericht de VDP (Bond voor Duitse wijnmakers). Het gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit.

  De jaarlijkse wijnproductie van Duitsland staat in de top tien van de wereld. Ongeveer 60% van de geproduceerde wijnen bestaat uit witte wijn. Men is het erover eens dat de beste wijnen van de beste wijnmakers behoren tot de top van de wereld. De rode wijnen zijn ook populairder aan het worden zoals de al genoemde Spätburgunder. De tweede meest populaire rode wijn is de Dornfelder.