izazi Sauvignon blanc

Wikipedia Information

 • WIKIPEDIA_POSTED_BY: Judith van Bergen Henegouwen
 • WIKIPEDIA_POSTED_ON: Oct 17, 2017
 • Views : 182
 • Likes : 1
 • Category : Druivenrassen
 • Omschrijving : SAUVIGNON BLANC

  Sauvignon Blanc is een witte wijn druif uit het westen van Frankrijk, tegenwoordig met succes geteeld in opkomende en gevestigde wijn regio's over de hele wereld. Terwijl de druif gemakkelijker kan worden geassocieerd met de Loire-vallei (voor zijn centrale rol in Sancerre en Pouilly-Fume), is de kans groter dat deze uit de Bordeaux komt waar doorgaans veel meer gemengd wordt dan in Semillon.


  Aan het einde van de 20e eeuw begon een nieuwe regio met een zeer goede reputatie terrein te winnen als top sauvignon blanc regio; We hebben het dan natuurlijk over Marlborough, op de noordpunt van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De snelle ontwikkeling van de Marlborough sauvignon blanc is een van de meest dramatische gebeurtenissen in de wereld van de wijn. De intense en gemakkelijk toegankelijke smaak van deze klassieke Marlborough "Savvy" (zoals het informeel in dat deel van de wereld bekend is) veroverde een grote markt over de hele wereld, uit de Verenigde Staten en Canada naar het Verenigd Koninkrijk en Noord-Europa, Australië en Japan. In 2016 is Sauvignon Blanc goed voor ongeveer 85% van de wijnexport van Nieuw-Zeeland.  Sauvignon Blanc Druiven

  Buiten Frankrijk en Nieuw-Zeeland is het ras relatief succesvol in regio's Californië, Chili (in het bijzonder in Casablanca en San Antonio valleien) en Zuid-Afrika geweest. Zelfs in Australië in de koelere kustgebieden van het zuiden gedijd het goed. In Europa in de koele, zonnige alpen hellingen van de Alto Adige en Friuli in het noorden van Italië produceren ze de Sauvignon Blanc van hoge kwaliteit, die wordt gebruikt in mengsels met inheemse rassen zoals Friulano.

  Het belangrijkste pluspunt van Sauvignon Blanc is de eenvoud van de smaken, altijd zeer herkenbaar.

  Klassieke sauvignon blanc aroma's variëren van gras, brandnetels, zwarte bessen en asperges op groene appels en kruisbessen, en meer esoterische noten. De laatste is een teken van een wijn uit Pouilly-Fume komt (ook bekend als pierre à fusil) met de aanwezigheid van hoge niveaus van vuursteen in de lokale kalksteen bodems. Dit effect is zo uitgesproken en consistent dat SauvignonBlanc eens wijd bekend stond als Blanc Fumé in dit deel van de Loire.

  Een relatief robuust, krachtige wijnstok (die zijn populariteit bij wijnboeren verklaart), Sauvignon past zich gemakkelijk aan allerlei omgevingen. Omdat het vroeg rijpt, kan het worden geteeld in relatief koele klimaten - de Loire, het thuisland is het meest voor de hand liggende voorbeeld - terwijl deze van nature een hoge zuurgraad heeft, blijft deze frisheid zelfs in warmere gebieden aanwezig.


  Hoe vreemd het ook mag lijken de heldere, groene sauvignon blanc druif heeft veel gemeen met een donkere schil van de Cabernet Sauvignon, en niet alleen in de naam en de regio van herkomst. De asperge smaken zijn aantoonbaar in beide wijnen. Ook zijn ze beiden telers die royale opbrengstenproduceren en zijn geneigd goed te produceren in koudere klimaten. De twee varianten zijn in feite genetisch verwant.  Synoniemen zijn: Fumé Blanc, Sauvignon Bianco, Muskat-Silvaner, Muskat-Sylvaner.

  Wijn spijs tips voor Sauvignon Blanc zijn onder andere:
  Tuinboon en Chèvre salade
  Gegrilde asperges met Hollandaise saus
  Oesters met dille en limoen vinaigrette