izazi Amarone

Wikipedia Information

 • WIKIPEDIA_POSTED_BY: Judith van Bergen Henegouwen
 • WIKIPEDIA_POSTED_ON: Nov 21, 2017
 • Views : 102
 • Likes : 1
 • Category : Druivenrassen
 • Omschrijving : AMARONE WIJN

  De Amarone wijnen komen uit de region tussen Verona en het Gardameer, de Valpolicella. De druiven voor de Amarone worden tussen eind september en begin oktober geplukt en vervolgens gedroogd in speciale ruimtes waar de luchtcirculatie zorgt voor dit proces. De druiven raken zo’n 25% van hun vocht kwijt en bevatten een hoge concentratie aan suiker. De druiven worden voorzichtig geperst en de fermentatie vindt plaats in eikenhouten vaten. De wijn wordt een lange tijd gelagerd op groter en kleiner hout vaten. Na filtering en botteling rijpt de wijn ook nog een aantal maanden op fles voordat hij in de winkel komt.

  AMARONE DRUIVENRAS

  De druivenrassen Corvina, Rondinella en Molinara hebben zijn de oorsprong van de amarone druif. Deze druivenrassen vindt u in de Valpolicella en zogenaamde Ripasso wijnen. Het verschil is dat bij deze twee laatstgenoemde wijnen de druiven niet zijn ingedroogd en daardoor minder geconcentreerd en rijk van smaak zijn. De Amarone is een druif die complexe, rijke, geconcentreerde wijn oplevert welke een bijzonder goed bewaard kunnen worden. Door de indroging van de druiven en het verlies van het vocht wordt alles wat nog wel in de druiven zit in de smaak ‘overdreven’. U proeft dus de puurheid van de druif. De wijnmaker kan zich geen fouten veroorloven want een fout in de druif zal de smaak domineren. U krijgt dus alleen topkwaliteit druiven in uw wijn en dat proeft u:

  In de neus vindt men een intense en geconcentreerde geur van rijpe kersen en zwart fruit, met een hint van pruimen. Het fruit in de smaak ontwikkelt zich tot aroma’s van drop, chocolade, koffie, kaneel en lichte tabak. De afdronk is droog en lang.  WIJN SPIJS COMBINATIE:

  Een Amarone is een perfecte afsluiting van een mooie maaltijd bij een heerlijke biefstuk. Hij wordt al jaren bij het okura teppanyaki restaurant sazanka geserveerd bij de wagyu biefstuk. Het betreft de Tommasi amarone, welke tot 1 van de betere behoord. Het alcoholpercentage van deze topwijn kan oplopen tot 17%.

  Ook smaakt deze wijn fantastisch bij een stukje gerijpte kaas.

  Een andere ‘Amarone verrassing’ krijgt u als u hem gebruikt in uw risotto. Bij ieder kwaliteitsrestaurant in Verona staat er Risotto all’Amarone op de kaart. Eenvoudig thuis te maken door de risottorijst naar wens te bereiden en aan het eind in te laten koken met een groot glas Amarone.